Monday, October 22, 2018

Fantasio

Cinema: Fantasio,  ARLUS, ARCUB Autor: Cornel Dusescu
Ani: 1932 - Present Foto:
Adresa: Str. Batistei 14 Contributii:
Nr. Locuri:

Intre 1932-1934 pe Str. Batistei la Nr. 14 a fost construit si dat in folosinta "Palatul Societatii Functionarilor Primariilor Municipiului Bucuresti" (ARCUB). Arhitecti fiind Radu Culcer si Ioan C. Rosu. cladirea este construita in stil Art-Deco in mare voga la perioada respectiva(incepind cu 1926).
Cladirea avea o sala multifunctionala care avea sa adaposteasca Cinematograful Fantasio. Exista si o gradina pentru proiectii in timpul verii.
Dupa 1945 au inceput sa fie create numeroase institutii culturale dupa chipul si asemanarea celor de la Moscova si asa a luat finta "Casa Prieteniei Sovieto-Romane"(Decembrie 1944), iar la 12 martie 1947, in sala Cinematografului Fantasio a avut loc Festivitatea de inaugurare. Prezentarea din ziarul "Scanteia"a fost urmatoarea: "Sala era bogat impodobita cu steaguri sovietice si romanesti. Pe scena, doua mari portrete: al Generalissimului Stalin si al M.S. Regele Mihai I al Romaniei, iar in mijloc un bust al lui Vladimir Ilici Lenin".
Sala si gradina au continuat sa fie folosite pentru proiectii cinematografice cu public.

Fotografiile urmatoare au fost facute la putin timp de la deschidere:

Reclame inceputul anilor '40

Program Cinema Fantasio 1945 cu filmul   Mirajul Hollywoodului


In fața Palatului Regal, aprilie 1946 la vremea cind "cultura rusa" incerca sa sufoce Romania.

1947-11-04 Concurs de ciclism pe strazile Capitalei
1985
"Despre fostul cinematograf FANTASIO de pe strada Batiştei şi despre clădirea care l-a găzduit–devenită, apoi, sediul A.R.L.U.S., iar acum, sediul ARCUB, s-a vorbit deja în grup. Eu vreau să amintesc de fosta grădina, lipită de clădire, cu intrarea din strada Tudor Arghezi. Aici aveau loc diverse spectacole, dar şi proiecţii de filme, grădina fiind inclusă în programele cinematografelor publicate în ziarele de atunci. Lăsat, ani de zile după revoluţie, într-o paragină cruntă, terenul fostei grădini este, la ora actuală transformat într-o parcare sui-generis. Din ce am înţeles, chiar de la cei de la ARCUB, terenul aparţine de societatea care administrează parking-ul subteran de la INTER."No comments:

Post a Comment

Cinema Izbanda

Cinema: Izbanda Autor: Cornel D. Ani: 1923-1984 Foto: diverse Adresa:  Calea Vacaresti nr. 19(...

Popular Posts