Wednesday, October 17, 2018

Select

Cinema: Select Autor: Cornel Dusescu
Ani: 1908, 1935 Foto: Cornel Dusescu
Adresa: Calea Victoriei 48(60) Contributii:
Nr. Locuri:


 Aflat pe Calea Victoriei Nr. 48 (Nr. 60 dupa 1934).

Zona si locatia in care se afla Cinema Select a avut o istorie bogata si in acelasi timp tulburaatoare. Casele au fost initial proprietatea familiei Ghica. Vodă Caragea a închiriat pe la 1812 casele de la Constantin Ghica cladirea fiind  folosita ca Palat Domnesc. Incepind cu pandurii lui Tudor Vladimirescu, arnăuţii, turcii si terminind cu misterul celor 17 femei ucise în palat probabil sub domnia lui Alexandru Şuţu, care se instalase în casele Ghica la venirea pe tron, în 1818, locul are o istorie tumultuasa.
In anul 1839 palatul este cumpărat de un negustor de mobilă numit Bossel.
La zece ani după cumpărare, noul proprietar deschide dîn nou denumita Casă Bossel – ce fusese transformată între timp – o sală de bal şi de teatru numită "Teatru Român". Aici au fost adăpostite, timp de trei decenii, cele mai "nobile" şi singurele spectacole din Bucureşti, rivalizind cu cele de la Teatrul Naţional după 1853.

In 1863, Casa Bossel ajunge în proprietatea lui Isaac Menahem, si mai tirziu ajunge in propietatea bancherului Leon Mircuş. În 1906, societatea „Imobiliara”, care era specializată în construirea de edificii în Bucureşti, devine proprietarul clădirii. In 1913, fosta Casă Bossel este demolată, pe locul ei construinduse Palatul Imobiliara, care adaposteste in ziua de azi Pasajul Victoria si în incinta căruia avea să fie deschis unul dintre primele cinematografe din Bucureşti, numit „Select”. Pentru o perioada de cative ami dupa 1948, cinematograful se va numo "Maxim Gorki". Mai tirziu aici avea să existe Teatrul Ţăndărică.

In unele opinii Imobiliara a adapostit (incepind cu 1908) cel mai vechi cinematograf din Bucureşti, "Select". 

Mai multe informatii aici!

 


1856 - L. Angerer. Vedere spre Sala Bossel - detaliu

1932 Vedere dinspre Terasa Oteteleseanu (Dreapta Jos)

1932 Vedere dinspre Terasa Oteteleseanu (Stinga Jos se vede partial Cinema Select)



Un citat cin cartea lui Paul Călinescu - Proiecţii în timp, 1982, pag.9

"Eram în clasele primare, când împreună cu bunul meu prieten Riri Cugler, străbătând Calea Victoriei ne-am trezit în faţa celebrei "Terasa Oteteleşteanu". O sonerie care zbârnia la intrarea în gang ne-a reţinut atenţia-era noul cinematograf "Select", azi sala Teatrului "Ţăndărică". Auzisem noi câte ceva, dar acum mirajul devenea realiate şi realitatea era la un pas. Un domn mai în vârstă, cu o impresionantă barbă albă şi îmbrăcat într-un la  fel de impozant costum negru, striga cu o voce puternică de tenor: "Aici! Aici! Aici! Senzaţional, formidabil, extraordinar.<< Maciste şi fecioara>> nemaivăzut, nemaipomenit. Poftiţi, domnilor, poftiti. Avem şi amore".
Ne-am oprit, ne-am uitat la el, apoi la Maciste, pe urmă la "fecioară" şi, pentru că rămâsesem pironiţi cu ochii cât ceapa şi gura căscată în faţa "fecioarei", domnul cu barbă ne-a alungat enervat, şi cu un pronunţat accent italian: "Hai! Via! duci la casa tua, la mamaliguţ". Întristaţi, ne-am îndepărtat încet, încet, cu paşi mărunţi şi astfel am "ratat" prima întălnire cu cinematograful."




Program Cinema Select 1944 -Film Vila Plopilor


Program Cinema Select 1944 -Film Vila Plopilor
Aprilie 2018





No comments:

Post a Comment

Cinema Izbanda

Cinema: Izbanda Autor: Cornel D. Ani: 1923-1984 Foto: diverse Adresa:  Calea Vacaresti nr. 19(...

Popular Posts