Thursday, October 18, 2018

Cinemateca

Cinema: Sala Eforie si Sala Union Autor: Cornel Dusescu
Ani: 1962 - Present Foto: Cornel Dusescu
Adresa: Str. Eforie nr.2 Contributii:
Nr. Locuri: Eforie 380, Union 130

Istoric:
Cinema Capitol - Bd. Regina Elisabeta 36
Cinema Vasile Alecsandri - Str. General Eremia Grigorescu 24 (Piața Lahovari)
Cinema Carpati(Studio) - Bd. Gh. Magheru 29
Sala Eforie - Str. Eforie nr.2
Sala Union - Str. Ion Cimpineanu nr. 22


Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana. Scopul activitatii este de a evidentia, cerceta, colectiona, conserva, restaura si de a pune in valoare patrimoniul de filme, precum si organizarea de evenimente si promovarea culturii cinematografice in Romania, prin salile de cinema Eforie (Jean Georgescu) si Union (Paul Călinescu) din Bucuresti.
Pe la inceputul anilor '60 in speta pe 24 februarie 1962, Arhiva Naționala de Filme a Romaniei a inceput un program dedicat popularizarii cinematografiei. Primele spectacole de cultură cinematografică ale Arhivei Naționale de Filme, sub genericul ''Prietenii filmului'', au fost dedicate lui Ion Popescu Gopo. Proiectiile au fost facute in sala actualului cinematograf Capitol.
Doua saptamini mai tirziu proiectiile au continuat în sala fostului cinematograf Vasile Alecsandri, din Piața Lahovari. Programul de filme era dedicat lui ''Vsevolod Pudovkin''. (Pentru cine nu isi aduce aminte Vsevolod Illarionovich Pudovkin a fost un regizor rus (si sivietic), scenarisc si actor and actor care a dezvoltat teorii originalesi si influentiale in arta montajului).
In timp spectacolele au devenit saptaminale si se tineau (cel putin pina la sfirsitul anului 1963), în Sala Carpați, ulterior Studio.
Inceputul oficial al Cinematicii este in septembrie 1964. Proiecțiile au loc exclusiv la actuala sala Studio, cu 18 proiecții săptămânal.
În 1969, Cinemateca se mută în sala Union.
Incepând cu 1 iulie 1982, este găzduită de Sala Eforie, cu 380 de locuri, (numită Jean Georgescu din 1993).
Între 1990-1995 Cinemateca a proiectat filme și în Sala Union (numită Paul Călinescu).

Incepind cu 1982, Cinemateca a organizat un curs de istorie a cinematografului, cu o durată de 2-3 ani, compus din prelegeri și proiecții ilustrative. Printre invitati se numara cineasti si actori precum Marta Meszaros, Nikos Kounduros, Kostas Ferris, Jan Sverak, Otar Iosseliani, Emil Loteanu, Jiri Menzel, Jerzy Kawalerowicz, Krzysztof Zanussi, Istvan Szabo, Jerzy Skolimovski, Rutger Hauer, Karen Sahnazarov etc. și critici precum Ron Holloway.

In prezent Cinemateca din Sala Union are 130 de locuri si instalatie audio "Dolby Stereo". Ruleaza, în special, filme vechi, care fac parte din Arhiva Națională de Filme (Cinemateca Română, instituție înființată în 1957).
Colecția ANF conține aproape 45.000 de titluri din 60 de țări (dintre care peste 11.000 de filme de ficțiune) și peste 125.000 de copii.



Capitol
Fost Cinema Vasile Alecsandri
3.Cinema Studio
Cinemateca Eforie
Cinemateca Eforie
Cinemateca Union

Cinemateca Union








No comments:

Post a Comment

Cinema Izbanda

Cinema: Izbanda Autor: Cornel D. Ani: 1923-1984 Foto: diverse Adresa:  Calea Vacaresti nr. 19(...

Popular Posts