Saturday, November 10, 2018

Sala Palatului

Cinema: Sala Palatului Autor: Cornel Dusescu
Ani: 1960(62) - Prersent Foto: Arhiva digitală a UAR
Adresa: Strada Ion Campineanu 28, Sector 1 Contributii:
Nr. Locuri: 4060


Sala Palatului este un centru de conferințe și sală de concerte din București, România. Aceasta se află în spatele Palatului Regal de pe Calea Victoriei. A fost construită între anii 1959 și 1960 cu arhitecții Horia Maicu, Tiberiu Ricci, Ignace Serban si inginerii Alexandru Anton Necșulea, Nicolae A. Băilescu, pe locul unde s-a aflat reședința regală numită „Casa Nouă”, clădire în incinta careia a fost arestat Mareșalul Ion Antonescu în timpul evenimentelor de la 23 August 1944, si mai apoi grav avariata de bombardamentele germane care au avut loc a doua zi.
Sala mare a Palatului are o capacitate de 4060 fotolii dispuse in amfiteatru cu o denivelare maxima de 12 m. Volumul salii insumeaza cca. 30.000 mc ceace asigura cate 7.5 mc pentru fiecare spectator. Scena are o deschidere totală de 28 m și o lățime de 15 m.
Sala a fost construita (spune legenda) din cauza faptului ca intrunirile comitetului central PCR aveau nevoie de o sala in care sa isi desfasoare activitatea. Initial a fost folosita sala Ateneului Roman dar in urma citorva conferinte la care au participat reprezentanti mai putini "educati" intreaga structura incepuse sa aiba de suferit. Asa a aparut idea construirii unei sali specifice pentru acest gen de conferinte. Din acest motiv sala nu a fost initial folosita ca sala de cinema cu public. Aceasta functie a aparut mult mai tirziu.

A inceput in timp sa gazduiasca concerte, festivaluri, spectacole de teatru si film, expozitii nationale, congrese.
Fotografiile urmatoare le-am gasit in Arhiva digitală a UAR. Au fost luate la putin timp dupa ce sala a fost data in folosinta.
Filmul folosit a fost un color pozitiv(diapozitive) un format rar intilnit la acea vreme. Tot setul a fost realizat pentru scopuri propagandistice. In ciuda acestui fapt calitatea nu este prea inalta asa cum sint multe fotografii din anii 1950-60.






































No comments:

Post a Comment

Cinema Izbanda

Cinema: Izbanda Autor: Cornel D. Ani: 1923-1984 Foto: diverse Adresa:  Calea Vacaresti nr. 19(...

Popular Posts